luni, 9 mai 2011

Romania, sursa de persoane traficate si tara de tranzit

Potrivit datelor Politiei Romane, victimele sunt racolate cu predilectie din randul fetelor si tinerelor femei cu varste cuprinse intre 13 si 33 de ani. Un sfert sunt minore, peste jumatate au varste cuprinse intre 18-23 de ani. Dintre tinerele repatriate voluntar si asistate de Organizatia Internationala pentru Migratie -Biroul OIM Bucuresti, in mare parte au fost duse in Bosnia Hertegovina, apoi in Macedonia, Albania, Kosovo, Italia, Cambodgia, restul in alte tari. In ceea ce priveste scopul traficului in anumite tari de destinatie, printre acestea - Spania, Austria, Germania - trafic pentru exploatare sexuala, Grecia- trafic pentru munca in conditii ilegale, Franta, Italia - pentru cersetorie.

Romania este o tara-sursa, dar si o tara de tranzit pentru barbati si femei din Moldova, Ucraina si Rusia traficati catre Italia, Spania, Germania, Elvetia, Republica Ceha, Cipru, Grecia si Austria in scopuri de munca fortata si exploatare sexuala. Minori romani sunt traficati in interiorul tarii in scopuri de exploatare sexuala si cersetorie fortata. Femeile si fetele rome sunt foarte vulnerabile in fata traficului de fiinte umane.

Romania continua sa inregistreze progrese importante in ceea ce priveste combaterea traficului de fiinte umane, dar inca exista dificultati in a identifica victimele acestor activitati si a crea un sistem functional de asistenta pentru acestea, se arata in raportul pe 2007 al Departamentului de Stat. "Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane; cu toate acestea, depune eforturi semnificative in acest sens", se arata in raport.

In decembrie 2006, guvernul a lansat o baza de date nationala pentru a contribui la procesul de identificare a victimelor. In raport se arata ca Romania ar trebui sa isi intensifice eforturile de dezvoltare a unui sistem si a unui standard national de redirectionare a victimelor. In plus, Guvernul ar trebui sa realizeze o campanie de constientizare in vederea reducerii cererii, avand drept public-tinta clientii comertului sexual.

In 2006, 164 de traficanti condamnati au ispasit pedepse cu inchisoarea de la 6 luni la 15 ani, iar 23 de traficanti nu au ispasit pedepse cu inchisoarea. Acest lucru reprezinta o imbunatatire semnificativa in comparatie cu anul 2005, cand peste 40% din traficantii condamnati nu au executat pedepse cu inchisoarea.

Tot anul trecut, guvernul a stabilit 15 centre regionale de asistenta pentru victime. Aceste centre raspund de implementarea proiectului de coordonare a victimelor si de identificarea si redirectionarea victimelor catre adaposturi administrate de ONG-uri si de guvern. Desi guvernul a administrat cel putin 9 adaposturi pentru victimele traficului de fiinte umane la nivel national, calitatea si constanta acestora au variat de la regiune la regiune. De-a lungul anului 2006, guvernul a identificat un numar total de 2.285 de victime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu